Sapkuur

Een sapkuur is een methode om gewicht te verliezen. Toch is gewichtsverlies beslist niet waar het allemaal om draait. Het volgen van een sapkuur doet meer voor je lichaam. Sapvasten, een ander woord voor sapkuur, is iets wat mensen in de oudheid al deden. Toen al zag men het vasten als een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl.

Met een sapkuur raakt je lichaam veel “ballast” kwijt. Je verliest er niet alleen gewicht bij, maar je maakt veel los bij jezelf, waardoor klachten als hoofdpijn kunnen verminderen. Door verkeerde eet- en leefgewoonten wordt het lichaam dwarsgezeten om afvalstoffen kwijt te raken. Het lichaam slaat deze afvalstoffen op in het bind- en vetweefsel. Wanneer er veel afvalstoffen in je lichaam opgeslagen zitten, veroorzaakt dit op den duur vele kwaaltjes. Je voelt je futloos en moe. Wanneer je er niets mee doet, en je laat de afvalstoffen steeds meer ophopen, dan kun je er chronische kwalen aan overhouden.

Door middel van regelmatig sapvasten kun je het lichaam reinigen en verlossen van opgehoopte afvalstoffen. Tijdens het sapkuren krijgen de spijsverteringsorganen rust. Dankzij de grondige reiniging verhoog je de weerstand van het lichaam.

Er is een verschil tussen vasten en sapkuren. Bij het sapvasten mag je een aantal dagen groentesappen gebruiken. Deze leveren een kleine hoeveelheid energie. Het blijft echter een kwestie van motivatie om het sapkuren vol te houden. Het is daarom belangrijk om je geestelijk in te stellen op een sapkuur. Iedereen die gezond is, kan een sapkuur doen. Begin er liever niet aan als je net in een herstelperiode zit, medicijnen slikt, tijdens zwangerschap of in de borstvoedingperiode. Vraag bij twijfel advies aan je huisarts.

Werkwijze:

Voor de kuur: afbouwdagen (aantal dagen):

Een sapkuur begint met een aantal voorbereidende afbouwdagen. Tijdens deze dagen wordt koffie en alcohol vervangen door kruidenthee en (bron)water. Deze dagen eet je bij voorkeur vegetarisch. ’s Ochtends en ’s avonds worden 1 tot 2 eetlepels lijnzaad toegevoegd aan kwark of yoghurt. Hiermee worden de darmen alvast gestimuleerd. Maak de darmen deze dagen het liefst zoveel mogelijk leeg met speciale kruidenthee.

Dag 1: zuurkoolsap
De eerste sapdag begint met zuurkoolsap, een hele fles verdeeld over de hele dag. Het sap heeft een reinigende invloed op de maag en darmen. Deze dag mag je licht verteerbare maaltijden. Ook gebruik je deze dag nog yoghurt of kwark met lijnzaad. Bouillon mag ook.

Dag 2 t/m 7: vastendagen
Deze dagen mag geen vast voedsel worden gegeten. In deze week val je af, want het lichaam moet de energie uit de reserves halen. Per dag kun je een fles sapkuur dringen, verspreid over de hele dag. Drink er veel water naast. Dat geeft een vol gevoel en helpt bij het verwijderen van de afvalstoffen. Je mag nu geen koffie of zwarte thee drinken. Bouillon is toegestaan.

Dag 8 en verder: opbouwdagen
Na een sapkuur kun je niet meteen gewoon weer eten. Je lichaam moet langzaam weer wennen aan vast voedsel. Gebruik de eerste drie dagen zes kleine maaltijden per dag. Laat vette producten achterwege en kies voor vers fruit, zuivelproducten, rauwkost en rijstwafels. Deze dagen gebruik je om de darmen te stimuleren weer 1 tot 2 eetlepels lijnzaad.

Te verwachten resultaat:
Je valt tussen één en drie kilo af bij een kuur van zeven dagen.

Voordelen
Een sapkuur is eenvoudig te volgen en niet duur. Je verliest in betrekkelijk korte tijd veel gewicht. Je hoeft er niet bij na te denken want het is geen ingewikkeld dieet. Na het kuren ben je fit en energiek. Sapkuren verhoogt je weerstand en verbetert je stoelgang.

Nadelen
Een sapkuur vereist behoorlijk wat discipline. Het is niet makkelijk om het optredende hongergevoel te weerstaan. Het hongergevoel verdwijnt vrij snel. Tijdens de kuur worden veel afvalstoffen afgevoerd. Er kunnen ontgiftigingsverschijnselen optreden, zoals hoofdpijn, lusteloosheid en misselijkheid. Het is daarom belangrijk veel water te drinken. Dat vergemakkelijkt de afvoer van de afvalstoffen. Tijdens een sapkuur hebben veel mensen het koud. Trek warme kleding aan en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Beweging is nodig om de stofwisseling te verhogen en je voorkomt dat spierweefsel wordt afgebroken. Wanneer je na het sapkuren in je oude eetgewoonten vervalt, kom je al snel weer kilo’s aan. Het is aan te raden direct na de sapkuur een laag calorieëndieet te volgen. Je lichaam is al gewend aan de opname van minder voedsel.

dieet nieuwsdietenvoedingswaardeslanke receptendietistentipsboeken
gratis inschrijven·home·helpdesk·contact·links·privacy·disclaimer
Ook je gewicht beheersen? Schrijf je nu GRATIS in. Klik nu hier om in te schrijven
Gebruiker Password paswoord vergeten? · Inschrijven

Doe nu mee!


het laatste dieetnieuws
Gezonde voeding eist meer proefdieren Rotterdam gaat strijd aan overgewicht jongeren Snacks en snoep niet meer op scholen Bewegen beter voor gezondheid Slank zonder dieet


what's on my mind
Anke: Die chocolade is ook veelste lekker Rik: Yes weer een mijlpaal behaald : 95 KG Anna: Geen zin om te lijnen vandaag Bas: Heerlijke fruitdag vandaag! Caroline: Lekker zeg, klaar met mijn dieet!


Gesponsorde koppelingen