Maagband

De maagband is een siliconenring met aan de binnenkant een reservoir. Dit reservoir is verbonden met een slangetje dat naar een tweede reservoir gaat, wat onder de huid wordt geplaatst. Via dit tweede reservoir kun je vloeistof (een fysiologische zoutoplossing) inspuiten. Hiermee maak je de inwendige diameter van de maagband “ruimer”of nauwer. Het voedsel passeert door de band trager van de slokdarm naar de maag.

De band wordt om het bovenste gedeelte van de maag geplaatst door middel van een operatieve ingreep. Nu kan het bovenste deel van de maag maar een kleine hoeveelheid voedsel “bewaren”. Je hebt snel een vol gevoel, waardoor je automatisch minder zult eten. Dat is dan ook de werkzaamheid van de maagband.

Met een maagband kun je ongeveer tweederde van je overgewicht kwijtraken. Een maagwand operatie volstaat niet alleen. Er horen ook voedingsadviezen bij en een bewegingsplan die je moet naleven. De maagband moet altijd blijven zitten, omdat je anders al snel weer in gewicht zult toenemen.

Een maagband is niet voor iedereen een geschikte manier om af te vallen. Je zult moeten voldoen aan bepaalde criteria. Voordat de maagwand wordt geplaatst, zullen er onderzoeken worden gedaan naar mogelijke veroorzakers van het overgewicht, zoals stofwisselingsstoornissen. De operatie vindt onder algehele narcose plaats. Een diëtist zal een persoonlijk voedingsprogramma samenstellen. Na de operatie zul je dit programma streng moeten volgen.

Een maagband operatie is niet zonder risico en kan complicaties tot gevolg hebben. Er kunnen nabloedingen voorkomen en het reservoir kan infecteren. Het bandje kan lek raken of het verbindingsslangetje kan gaan lekken. Het bandje zal in dat geval vervangen moeten worden. Ook kan het reservoir gaan kantelen. Omdat het dan niet meer aangeprikt kan worden, moet het opnieuw geplaatst worden met een nieuwe operatie. Het maaggedeelte boven het bandje kan uitzetten, wat leidt tot verstopping en het teruggeven van voedsel (braken). In sommige gevallen moet de maagband dan ook weer opnieuw geplaatst worden.

In bepaalde gevallen wordt een maagband operatie vergoed. Informeer van tevoren bij je ziektekostenverzekeraar aan welke voorwaarden je moet voldoen. De huisarts kan je doorverwijzen naar de specialist in het ziekenhuis. Er zijn in Nederland en België ook privéklinieken die deze operatie uitvoeren.
Te verwachten resultaat
Met een maagwand val je een halve kilo per week af.

dieet nieuwsdietenvoedingswaardeslanke receptendietistentipsboeken
gratis inschrijven·home·helpdesk·contact·links·privacy·disclaimer
Ook je gewicht beheersen? Schrijf je nu GRATIS in. Klik nu hier om in te schrijven
Gebruiker Password paswoord vergeten? · Inschrijven

Doe nu mee!


het laatste dieetnieuws
Gezonde voeding eist meer proefdieren Rotterdam gaat strijd aan overgewicht jongeren Snacks en snoep niet meer op scholen Bewegen beter voor gezondheid Slank zonder dieet


what's on my mind
Anke: Die chocolade is ook veelste lekker Rik: Yes weer een mijlpaal behaald : 95 KG Anna: Geen zin om te lijnen vandaag Bas: Heerlijke fruitdag vandaag! Caroline: Lekker zeg, klaar met mijn dieet!


Gesponsorde koppelingen