Gastric bypass

Met een gastric bypass wordt in feite een maagverkleining bedoeld. Het is een operatieve ingreep waarbij de dunne darm, kort gezegd, voor het grootste gedeelte de functie van de maag overneemt. Deze ingreep wordt alleen bij patiŽnten gedaan die te kampen hebben met ernstig overgewicht. Niet iedereen komt voor de operatie in aanmerking. De chirurg en de internist bepalen of je ervoor in aanmerking komt, vaak ondersteund door een psychisch onderzoek door een psycholoog.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Je maag wordt tijdens de operatie in twee delen gemaakt, waarbij de maagopening wordt verkleind met behulp van ďnietjesĒ. De dunne darm wordt ingekort en als een bypass aan het kleine maagje vastgemaakt. Het eten wat je naar binnen krijgt, komt via het kleine maagje direct in de dunne darm terecht. Het voordeel van deze ingreep is dat je (na een herstelperiode!) snel een vol gevoel krijgt van kleine hoeveelheden voedsel.

Een andere mogelijkheid is de dunne darm halverwege op de maag te hechten. De maagingang wordt niet verkleind. Het gewichtsverlies wordt niet door het eten van kleine hoeveelheden behaald, maar door het sneller transporteren van het voedsel door de (kortere) darmen.

Een maagverkleining is een effectieve manier om af te vallen. In combinatie met een gastric bypass is het effect nog groter. Een gastric bypass heeft echter veel meer kans op complicaties.

Een gastric bypass operatie heeft belangrijke gevolgen voor de voedselopname. Je krijgt een dieet voorgeschreven en deze dient onder deskundige begeleiding worden gevolgd. De inname van teveel aan suiker kan voor een gastric bypass patiŽnt behoorlijk onplezierige gevolgen opleveren, omdat het verteringsproces van suikers door de operatie aanzienlijk gewijzigd is. Andere voedingszaken waarmee men moet oppassen zijn: rood vlees, alcohol, frisdranken en vette producten.

Om te kiezen voor een gastric bypass dien je te beschikken over voldoende (lichaams-)bewustzijn en vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Niet alleen de operatie, maar ook een goede deskundige en gespecialiseerde begeleiding en een blijvend ander eet-, beweeg-, en leefgedrag zullen uiteindelijk leiden tot het gewenste resultaat.Gerelateerde literatuur
dieet nieuwsdietenvoedingswaardeslanke receptendietistentipsboeken
gratis inschrijven·home·helpdesk·contact·links·privacy·disclaimer
Ook je gewicht beheersen? Schrijf je nu GRATIS in. Klik nu hier om in te schrijven
Gebruiker Password paswoord vergeten? · Inschrijven

Doe nu mee!


het laatste dieetnieuws
Gezonde voeding eist meer proefdieren Rotterdam gaat strijd aan overgewicht jongeren Snacks en snoep niet meer op scholen Bewegen beter voor gezondheid Slank zonder dieet


what's on my mind
Anke: Die chocolade is ook veelste lekker Rik: Yes weer een mijlpaal behaald : 95 KG Anna: Geen zin om te lijnen vandaag Bas: Heerlijke fruitdag vandaag! Caroline: Lekker zeg, klaar met mijn dieet!


Gesponsorde koppelingen